Το Καλύτερο Μάρκετινγκ Δεν Στοιχίζει Τίποτα


Ποιο είναι το καλύτερο μάρκετινγκ που μπορούμε να κάνουμε και δεν στοιχίζει τίποτα; Στην προσπάθεια μας να βρούμε συνεχώς νέους τρόπους προσέγγισης πελατών συνήθως ξεχνάμε τον καλύτερο τρόπο διαφήμισης. Τον πελάτη! Στην τελική, η εμπειρία και τα συναισθήματα που αποκτά ένας άνθρωπος από τη στιγμή που μπαίνει στο χώρο μας μέχρι την ώρα που θα εξυπηρετηθεί είναι αυτά που θα τον κρατήσουν ως πελάτη μας. Το πόσο ευχαριστημένος αισθάνεται από την εξυπηρέτηση μας κρίνει αν αυτός ο άνθρωπος θα είναι ζωντανή διαφήμιση ή δυσφήμιση για μας.

 

Το καλύτερο μάρκετινγκ

Η δουλειά μιας επιχείρησης

Ένα πολύ σοφό απόφθεγμα λέει «Η δουλειά μιας επιχείρησης είναι να δημιουργήσει πελάτες οι οποίοι δημιουργούνε πελάτες» Shiv Singh, σε ελεύθερη μετάφραση.

 

Ένας πολύ καλός φίλος από Θεσσαλονίκη πριν 2 χρόνια μετακόμισε στην Κύπρο. Παρατήρησε ότι το επίπεδο εξυπηρέτησης σε πολλά εστιατόρια στην Κύπρο, αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα, είναι πάρα πολύ χαμηλό. Κατά κύριο λόγο η συμπεριφορά του προσωπικού. Από τότε δίνω περισσότερη προσοχή σ’ αυτό και έγινα πιο επιλεκτικός. Σε πολλά εστιατόρια δεν δίνουν καν κατάλογο, λένε προφορικά τι έχουνε και μέχρι το τέλος της λίστας ξεχνάς την αρχή. Αλλού δεν λένε καν καλησπέρα! Αυτά μετράνε περισσότερο απ’ ότι νομίζετε. Το καλύτερο μάρκετινγκ είναι δωρεάν και το ξεχνάμε.

 

Προσωπικό Παραδειγμα

Πρόσφατα με κέρδισε η εξυπηρέτηση και η συμπεριφορά σε ένα καινούριο εστιατόριο στην Λευκωσία, όχι μόνο εμένα αλλά όλη την παρέα, 6 άτομα. Κάνανε κυριολεκτικά το καλύτερο μάρκετινγκ που μπορούσαν να κάνουνε. Το επισκέφτηκα ξανά δυο εβδομάδες αργότερα, παίρνοντας άλλη παρέα μαζί μου. Την δεύτερη φορά η εμπειρία ήταν ακόμη καλύτερη. Είναι κάποια απλά πράγματα που τελικά αποκτάνε τεράστια σημασία. Η επιχείρηση κέρδισε 10 νέους πελάτες απλά επειδή το προσωπικό της έδειξε τον κατάλληλο επαγγελματισμό, πράγμα που έπρεπε να ήτανε δεδομένο παντού και όχι να είναι ευχάριστη έκπληξη.

 

Παρόμοια εμπειρία είχα και σε ένα μικρό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Ο ιδιοκτήτης αφιέρωσε πάνω από 30 λεπτά να μου εξηγήσει τις διαφορές μεταξύ ορισμένων προϊόντων που με ενδιέφεραν. Με χαμόγελο και όλη την καλή διάθεση. Έτυχε εκείνη την στιγμή να μην έχει άλλο πελάτη, αλλά απέχει πολύ από αυτά που συναντώ σε μεγαλύτερα καταστήματα με δεκάδες υπαλλήλους. Δεν είναι ο χρόνος που μας σταματά είναι η θέληση. Πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στον πελάτη! Είναι το καλύτερο μάρκετινγκ που μπορούμε να κάνουμε και δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα. Μπορεί να γίνει ζωντανή διαφήμιση ή δυσφήμιση, και αυτό εξαρτάτε κατά κύριο λόγο από εμάς.

 

Πόσες φορές αγανακτήσατε περιμένοντας σε μια ουρά στην τράπεζα ή σε κάποια κυβερνητική υπηρεσία επειδή ο υπάλληλος μιλούσε στο τηλέφωνο και καθυστερούσε; Πόσες φορές αγανακτήσατε σε μια υπεραγορά γιατί πήγατε για 10 λεπτά και χάσατε μια ώρα επειδή η εξυπηρέτηση ήταν υπερβολικά αργή; Μπορούμε να κάνουμε όσο έξυπνο μάρκετινγκ θέλουμε μέχρι να μπει ο πελάτης στον χώρο μας, από κει και πέρα πρέπει να τον κερδίσουμε με τον σεβασμό που θα του δείξουμε. Απ’ εκεί και πέρα φαίνεται ποιος κάνει το καλύτερο μάρκετινγκ. Η ουσία είναι να δημιουργήσεις ένα πελάτη που θα σου φέρνει συνεχώς νέους πελάτες.

 

Που να βρείτε περισσότερους πελάτες

Μιλώντας για μάρκετινγκ και προσέλκυση πελατών, το ίντερνετ είναι μια αστείρευτη πηγή νέων πελατών. Εμείς ειδικευόμαστε στο ίντερνετ μάρκετινγκ το εφαρμόζουμε και το διδάσκουμε παράλληλα.

 

Μπορείτε να ζητήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ συμβουλευτικό ραντεβού μαζί μας ή να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια που πραγματοποιούμε πατώντας σε αυτό εδώ το κείμενο.

 


Χάρης Λειβαδιώτης

harris 150

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *