Δικαιολογίες Τέλος!


Πέφτεις συχνά στην παγίδα να μην κάνεις αυτά που πρέπει και να βρίσκεις δικαιολογίες γι’ αυτό; Και εγώ το ίδιο, όπως και πολλής κόσμος. Θυμάσαι όταν ήμασταν στο πανεπιστήμιο ή στο σχολείο, ότι μια μέρα πριν την εξέταση κάναμε περισσότερο διάβασμα απ’ όλη τη χρονιά μαζί; Ξέρεις γιατί; Εκεί τελειώνανε οι δικαιολογίες. Δεν υπήρχε χρόνος για σκότωμα. Δεν υπήρχαν δικαιολογίες. Ή θα διαβάζαμε ή δεν θα περνούσαμε την εξέταση. Ήταν ένα παιχνίδι όλα για όλα.

Οργανώστε το χρόνο σας

Πάντα θα υπάρχει κάτι να μας τραβήξει την προσοχή. Μια άλλη δουλειά που αφήσαμε στη μέση, η αλληλογραφία μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ, ένας πιεστικός πελάτης, λίγη χαλάρωση γιατί κάνουμε 10 πράγματα ταυτόχρονα. Το μεγάλο μυστικό είναι να παίρνουμε αποφάσεις για το τι θέλουμε να κάνουμε και να είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να τις υλοποιούμε. Ένα «κόλπο» είναι να χωρίζουμε στο χρόνο μας τις διάφορες δραστηριότητες που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα. Να αναθέτουμε συγκεκριμένη ώρα για το κάθε τι. Ακόμη και για το διάλειμμα μας. Αν είναι δυνατόν να μη δεχόμαστε ενοχλήσεις από κανένα εκτός από συγκεκριμένες ώρες που αναθέσαμε για αυτό.

 

Έρευνες δείχνουν ότι για μία απλή διακοπή απ’ τον ειρμό μας μπορεί να μας πάρει μέχρι και 15 λεπτά για να επανέλθουμε στο επίπεδο παραγωγικότητας που βρισκόμασταν πριν τη διακοπή. Οπόταν αν έχετε την ευχέρεια να δουλέψετε χωρίς ενοχλήσεις κάντε το. Επίσης τα τακτά προγραμματισμένα διαλείμματα βοηθάνε πάρα πολύ. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, κάντε 15 λεπτά διάλειμμα για κάθε 45 λεπτά συγκεντρωμένης δουλειάς. Ίσως να φαίνεται υπερβολικό αλλά αν δουλέψετε 45 λεπτά χωρίς άσκοπες διακοπές και εστιασμένα, βγάζετε δουλειά που ίσως να σας έπαιρνε διπλάσιο χρόνο. Ορίστε αρκετό χρόνο για να τελειώσετε την κάθε δραστηριότητα πριν πάτε στην επόμενη. Ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να σας πάρει το πολύ 15 λεπτά στο ξεκίνημα της μέρας. Εισηγούμαι να το δοκιμάσετε πριν το απορρίψετε.

 

Δικαιολογίτιδα

δικαιολογίες τέλοςΤέλος, για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να επιμείνετε στο πρόγραμμά σας και να μην επιτρέπετε σε άλλους να το ρυθμίζουν για σας. Αν ορίσατε 30 λεπτά για μία συνάντηση μην ξοδέψετε μία ώρα γιατί η άλλη πλευρά έχει χρόνο για σκότωμα. Σε ένα σεμινάριο που παρακολούθησα πρόσφατα στην Αθήνα, ο εκπαιδευτής ανάφερε την αρρώστια «Δικαιολογίτιδα». Ο κόσμος έμαθε να βρίσκει εύκολα δικαιολογίες για το κάθε τι. Δικαιολογίες λοιπόν ΤΕΛΟΣ, όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές προσωπικά κατάφερα να δώσω τέρμα στις δικαιολογίες του τύπου «δεν πρόλαβα» και «δεν είχα χρόνο». Εσείς θα συνεχίσετε να τις λέτε;

 

 

 

Αν συμφωνείς με αυτό το άρθρο και το βρήκες χρήσιμο, κοινοποίησε το να το δει περισσότερος κόσμος. Επίσης μπορείς να κάνεις like και στη σελίδα μας στο Facebook

 

 

Χάρης Λειβαδιώτης

harris@smartworkrocks.com

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *